Voorbereiding wintersport: 10 dingen die je vooraf moet regelen
- Gré
- 29 okt 2024
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 18 dec 2024
Yes, je gaat (voor het eerst?) skiën! Maar wat moet je allemaal regelen als voorbereiding op de wintersport? Ik ga het je uitleggen. In deze blog 10 dingen waar je sowieso aan moet denken voordat je vertrekt.
1. Skigebied
Als eerste ga je bedenken wat je belangrijk vindt qua skigebied. Heb je voorkeur voor een land of een afstand die je maximaal wilt rijden? Is er een taal die je wel of niet beheerst? Moet het skigebied groot of klein zijn? En geschikt voor beginners? Moet het dorp aan of bij de piste zitten? Op basis van deze antwoorden kun je een gebied uitzoeken. Op de website www.wintersport.nl kun je je wensen aangeven en dan rollen er zeker wat gebieden uit.
Als je net begint dan is een gebied met maximaal 50 kilometer prima. Winterberg of Willingen is mooi dichtbij, maar een nadeel is wel dat het daar in de vakanties erg druk is en je niet helemaal zeker bent van veel of goede sneeuw. Ga je voor safe, dan zou ik naar Oostenrijk gaan (bijvoorbeeld een gebied in Vorarlberg).
Wij gaan in november '24 de caravan weer naar Oostenrijk brengen voor vijf maanden, dus het aankomende jaar is het simpel en zitten we zelf in Vorarlberg (Nenzing). In de jaren hiervoor zochten we wel altijd naar een geschikt skigebied. Het liefst gingen wij naar een locatie waarbij we meer skigebieden in één week aan konden doen. Het voordeel daarvan is dat de grootte van het gebied niet zoveel meer uitmaakt. Ik heb een sterke voorkeur voor Frankrijk en Zwitserland, maar ook naar een aantal gebieden in Oostenrijk zou ik wel vaker heen kunnen (bijvoorbeeld Serfaus/Fiss/Ladis, Samnaun/Ischgl, Saalbach Hinterglemm, Ski Arlberg).
2. Accommodatie
Zodra je besloten hebt naar welk gebied je wilt, kun je de accommodatie erbij zoeken. Ook hiervoor geldt; wat zijn je wensen? Wil je aan de piste, bij een bushalte, hotel/appartement, luxe/budget? Als je dit besloten hebt, dan kun je gaan zoeken. Ik zoek meestal op www.booking.com.

Het ligt eraan met wie ik ga, maar als wij met z’n 2en gaan dan is het appartement of luxe of zoals we het mooi in het fries zeggen ‘in alde klinte’ (oud hokje). Het ligt er ook wat aan hoe vaak we dat jaar zijn wezen skiën. Lopend naar de piste vind ik zelf altijd erg fijn, maar ik heb er ook geen moeite mee om met de auto te gaan. Gaan we in een week tijd naar drie verschillende gebieden en dus ook naar drie verschillende accommodaties dan is de locatie minder spannend, want moeten we toch de auto pakken.
3. Skipassen vooraf kopen of ter plekke
In sommige gebieden is het goedkoper om vooraf (online) je skipassen te kopen. Ook zijn er veel gebieden waar de skipassen voor kinderen tot een bepaalde leeftijd gratis zijn of in ieder geval goedkoper. Dit neem ik altijd even mee in de voorbereiding. Als wij verschillende gebieden gaan bezoeken, dan koop ik geen kaarten vooraf. Mocht een gebied tegenvallen en de intentie was om er twee dagen heen te gaan, dan kunnen we nog de plannen omgooien.
4. Skilessen in Nederland en/of buitenland
Indien je geen ervaring hebt, dan zou ik je wel aanraden om ski-les te nemen. Het is sowieso handig om dit vooraf te gaan regelen. Helemaal als je in de voorjaarsvakantie of kerstvakantie gaat, dan is het erg druk bij de skischolen. Vooraf een indoor les zou ook niet een slecht idee zijn.
5. Verzekeringen
Denk je ook aan een verzekering? Wij hebben een doorlopende reisverzekering en die is toch wel erg handig. Helaas hebben we hier al een aantal keer gebruik van moeten maken, maar ook 'gelukkig' hebben we hier al een aantal keer gebruik van kunnen maken.
6. Vervoer
Denk na over het vervoer. Mocht je nou niet van autorijden houden of zie je de afstand niet zitten, dan heb je wellicht de mogelijkheid om met de trein of met het vliegtuig te gaan. Let dan wel extra op bij het kiezen van je accommodatie. Immers zonder eigen auto/vervoer is de vraag of er vlakbij een piste of een bushalte in de buurt is des te belangrijker! Geloof mij, niks ergers dan met kinderen 500 meter of meer te moeten lopen (berg op, skischoenen aan, stokken in de knoop, etc).
Ga je met de auto, denk dan aan de vignetten. In Oostenrijk en Zwitserland heb je een vignet nodig. Deze kun je online kopen of bij de laatste tankstations van Duitsland. In Frankrijk betaal je voor de tolwegen (en denk aan een blaastest). Heb je een elektrische auto? Check dan vast de laadpunten voor de route. Onthoud ook dat je voor Duitsland in een grote stad (bijvoorbeeld als overnachting op de heen- of terugweg) een milieu sticker moet hebben. En tot slot: vergeet de winterbanden, sneeuwkettingen en extra set handschoenen niet!
7. Skimateriaal
Indien je geen eigen materiaal hebt, dan zou ik het skimateriaal ter plekke gaan huren. Mocht er dan iets niet goed zitten of stuk zijn, dan kun je dat daar laten verhelpen. Huur je het in Nederland, dan moet je waarschijnlijk wel een skibak op je auto doen. Het nadeel van ter plekke huren is dat je (helemaal in de vakanties) iets langer in de rij zal moeten staan dan in Nederland.
Aangezien wij nu de caravan in Oostenrijk hebben staan, kunnen wij het materiaal daar gewoon laten. Als er veel kinderen mee gaan, dan doen wel alsnog wel een bak op het dak voor de ritjes van en naar de piste.
8. Reisdocumenten
Spreekt voor zich, maar ook gek om niet te benoemen: zorg dat je paspoort of id-kaart niet verlopen is (en neem hem mee😊) .

9. Apps downloaden
Een week vooraf is het handig even wat apps te downloaden. Wat voor weer wordt het? Wordt het nu -10 graden, dan weet je dat je wat extra warme kleding mee moet nemen. Ook is het wel leuk om een app te downloaden van het gebied waar je heen gaat. Elk skigebied heeft zijn eigen app (ten minste ik ken geen enkel gebied die het niet heeft). Hierin staat weersinformatie, skikaart, liftstatus, webcams, evenementen, noodnummers, parkeerinformatie en soms kun je je aanmelden voor push-informatie (waarschuwingen over bijvoorbeeld een lift die eerder sluit). En een track app natuurlijk.
10. Zorgen voor goede conditie
En tot slot: als je weet dat je over een x-aantal maanden gaat skiën en je hebt geen tot weinig conditie, dan heb je nog tijd om er iets aan te doen. Helemaal als je de sport nog niet goed beheerst, dan is het wel even een uitputtingsslag. In les 1 leer je hoe je op je ski’s moet blijven staan, dus ook hoe je er kleine stukjes mee kunt lopen. Binnen een uur kan de jas uit!
Samenvattend, moet je het volgende regelen:
Skigebied | Vervoer |
Accommodatie | Skimateriaal |
Skipassen | Reisdocumenten |
Skilessen | Apps downloaden |
Verzekeringen | Goede conditie |
Als je dit vooraf regelt, dan kan er niet veel mis gaan. In een andere blog zal ik wat dieper ingaan om het skimateriaal en de skikleding.
Praktisch!
Dit moet je gewoon weten